marți, 18 martie 2008

Ce este Rotaract?


Interviu cu Ozana Olariu, Presedintele Rotaract Iasi 2007-2008

Poate multi tineri nu au auzit de Rotaract sau, daca au auzit, nu inteleg ce este si cu ce se ocupa. Insa ce stiu din proprie experienta este ca Rotaract starneste interes. De aceeea am incercat sa aflu cat mai multe despre aceasta organizatie chiar de la presedintele unuia din cele trei cluburi Rotaract care activeaza in Iasi. Ozana Olariu, presedintele Rotaract Iasi este o tanara simpatica, sociabila, studenta in anul al treilea a Facultatii de Drept din cadrul Universitatii "Alexandru Ioan Cuza".

Intrebare: In primul rand sa ne lamurim putin in legatura cu ce inseamna Rotaract?
Raspuns: Rotaract inseamna in primul rand voluntariat si dorinta de a aduce o schimbare in bine. Este o organizatie internationala sponsorizata de Rotary, de tineri cu varsta cuprinsa intre 18 si 30 de ani, care, in numele prieteniei si al serviciului pentru comunitate deruleaza proiecte cu scopul de a dezvolta atat relatiile interpesonale cat si comunitatea din care fac parte, axandu-se in special pe partea social-umanitara.

I: Ce presupune functia de presedinte Rotaract?
R: Fiind o organizatie formata din tineri, bazata pe spiritul de voluntariat, prietenie si egalitate, presedintele are menirea de a coordona si centraliza activitatile. In rotaract suntem toti pe picior de egalitatea - simpla necesitate de organizare administrativa impune existenta unui presedinte. Presedintele reprezinta asociatia din punct de vedere legal si coordoneaza activitatea clubului, proiectele in derulare, prezideaza sedintele. E o onoare dar in acelasi timp o mare responsabilitate. Dar a fi presedinte nu afecteaza in nici un fel calitatea de a fi doar rotaractian.

I: Ti-a schimbat viata in vreun fel intrarea in acest club? Cum anume?
R: Inainte de a intra in Rotaract Iasi mai fusesem implicata in proiecte de voluntariat, inclusiv in Interact cu mult timp in urma. Dar Rotaract nu se aseamana cu nici unul. Din punctul meu de vedere, a fi rotaractian e o alegere personala: o alegere de a servi si pe altii, de a te dezvolta profesional si spiritual, de a contribui in orice fel, de a colabora cu prietenii pentru a aduce un zambet pe fetele celor ce din pacate intampina dificultati in viata. Rotaract e o schimbare enorma pentru mine. Nu e ceva ce poti impune, e ceva ce alegi si te alege.

I: Care e proiectul realizat de clubul tau de care esti cea mai mandra?
R: Toate proiectele presupun multa munca, multa implicare si speranta. Nu as putea afirma ca unul este mai important decat altul, pentru ca toate poarta pecetea Rotaract Iasi, sunt o frantura din fiecare dintre noi. De acea voi mentiona ultimul proiect de mai mare amploare, proiect organizat pentru stangerea de fonduri pentru Caminul de batrani de la Sculeni. Rotaractieni si actorii trupei studentesti Terra au jucat pe scena teatrului Luceafarul si Ateneului Tatarasi pentru a colecta fonduri ce ulterior au fost donate caminului de la Sculeni cu ocazia Craciunului. Toata familia Rotary a fost implicata in acest proiect si, cred eu, reprezinta esenta Rotaract.

I: Cat si cum se implica cei de la Rotary in proiectele pe care le realizati?
R: Clubul Rotary Iasi, sponsorul clubului nostru, isi indeplineste menirea de a ne ghida si ajuta in proiectele pe care le derulam. Suntem implicati in mai multe proiecte in colaborare cu Clubul sponsor, iar planurile de viitor nu ne lipsesc. Avem multe de invatat de la dumnealor, din experienta proiectelor deja desfasurate cu succes.

I: Ai de gand sa intri in Rotary?
R: In momentul de fata nu stiu exact ce imi rezerva viitorul. Dar daca ar fi sa iau o decizie acum, raspunsul meu ar fi da. Odata ce te dedici unui lucru, in acest caz voluntariatului, devine parte din tine. Rotary este continuarea aceluiasi spirit, aceeasi dorinta de a ajuta si de a multumi.

I: Ce parere ai despre restrictionarea pe care cei din Rotary Iasi o impun in privinta primirii femeilor in clubul lor?
R: Nu o privesc neaparat ca o restrictionare. Sunt multe cluburi care, fie din traditie fie datorita conjuncturii sunt cluburi unisex. Clubul Rotary Iasi este cel mai vechi club din Iasi, deci nucleul initial a fost compus strict din barbati. Odata creata o armonie, o legatura intre acestia, mi se pare normal sa se continue traditia. Sunt in lume cluburi doar de femei si doar de barbati, dar majoritatea sunt mixte. Alta ar fi discutia insa daca accesul ar fi restrictionat in toate cluburile iesene. Dar atata timp cat scopul este indeplinit, si anume voluntariatul, nu conteaza in ce club esti membru, pentru ca in final toti suntem membri ai aceleiasi familii Rotary International.

I: Cum ti se par cluburile Rotaract din strainatate in comparatie cu cele din Romania? Care sunt asemanarile si deosebirile?
R: Spiritul Rotaract e acelasi in toate colturile lumii. Am avut ocazia sa cunosc rotaractieni de pe toate continentele aproape, si toti vorbesc cu aceeasi ardoare despre ce semnifica Rotaract pentru ei. E firesc sa existe si deosebiri: in functie de particularitatile fiecarei tari sau comunitati, cluburile se axeaza pe anumite proiecte. Fiecare are originalitatea si autonomia sa, da esenta e aceeasi.

I: Care crezi ca sunt cele trei cuvinte ce definesc cel mai bine miscarea Rotaract?
R: Voluntariat(pentru ca e alegerea noatra, avem libertatea de a fi sa nu rotaractieni, de a contribui sau nu la dezvoltarea comunitatii in care traim), Prietenie(pentru ca suntem mai mult de 150.000 de prieteni), International(prieteni raspanditi in peste 120 de tari)

I: Daca ar fi sa le dai un sfat tinerilor de aceeasi varsta cu tine in legatura cu intrarea in Rotaract, care ar fi acela?
R: Rotaract inseamna atat a da, cat si a primi: dai experienta, munca, prietenie, idei, cateva ore pe saptamana, un cuvant de alinare celor mai putin norocosi, o poveste copiilor bolnavi de cancer si primesti prietenie, implinire sufleteasca, un zambet, o lume care datorita tie e parca un pic mai senina. Eu va sfatuiesc din tot sufletul sa incercati experienta Rotaract si a voluntariatului in general. "Amo ergo sum. Voluntario ergo amo. Sum ergo voluntario."

Niciun comentariu: